Verklarende illustraties

 

De schedel met de diverse schedelbeenderen die ten opzichte van elkaar dienen kunnen te bewegen. Deze beweeglijkheid kan verloren gaan ten gevolge van ongevallen, stress, virussen, tangverlossingen etc..Dit kan op den duur tot problemen van het Cranio-Sacraal Systeem leiden, wat op zijn beurt kan tot een probleem kan worden voor het algehele welbevinden.

 

 

Het O.A.A. (Occiput, Atlas, Axis),
de overgang van de onderkant van de schedel en de bovenste nekwervels. Deze horen 'vrij'te kunnen draaien ten opzichte van elkaar. Zie ook de plaatjes 3 t/m 6. 'Vastzitten' kan zeer uiteenlopende klachten geven, zowel bij klein als groot, daar er in dit gebied veel zeer belangrijke zenuwen lopen die zonder vrije rotatie afgekneld zullen worden met alle kwalijke gevolgen van dien.
 Als voorbeeld de zeer belangrijke 'Nervus Vagus' . Deze speelt een grote rol bij zowel de spijsverteringsprocessen, alswel bij het emotionele welbevinden.Beknelling kan bij zuigelingen optreden door overstrekking, tanggebruik e.d. bij het ter wereld komen en gaan leiden tot bijv. het kiss-syndroom(huilbabies).  Ook bij grotere kinderen en volwassenen treffen wij regelmatig een bekneld O.A.A. aan ten gevolge van diverse oorzaken. Meestal kan zo'n beknelling a la minute gekonstateerd worden door een cranio-sacraal therapeut en in een beperkt aantal behandelingen losgemaakt worden, waardoor problemen kunnen gaan oplossen.

 

 

De mogelijke overstrekking en 'wig'vorming van het O.A.A. bij de weg door het geboortekanaal.

 

 

 

Ont-spanningtechniek van het middenrif.

 

 

Het Cranio-Sacraal Systeem met het belangrijkste hersen- en ruggemergvlies, de Dura Mater. Hier is duidelijk te zien hoe het systeem zich uitstrekt van de schedel (cranium) tot het heiligbeen of stuitje/staartbeen (sacrum). Optimaal funktioneren is essentieel voor de werking van ons Centraal Zenuwstelsel (onze grote computer) en daarmee voor ons algehele welbevinden.

 

 

 
Nogmaals een illustratie van het Cranio-Sacraal Systeem. Dit maal op zich zelf staand getekend. Voor uitleg en plaatsing in het lichaam zie voorgaande illustratie.

 

 

De schedel en romp waarin de veelheid van bloedvaten en zenuwen zichtbaar zijn. Afknelling kan lokaal ontstaan door 'verschoven' of afgeknelde schedelbeenderen, door lokale druk op het Cranio-Sacraal Systeem en één van de hersenvliezen. Alsmede door blokkades elders in het lichaam  dat via het netwerk van bind-weefsel zijn spanning naar elders doorgeeft.